Μουσταλευριά :)

Μουσταλευριά

Υλικα

10 φλυτζάνια τσαγιού μούστο

1 φετάκι ψωμί

1/2 φλυτζάνι τσαγιού κόρν-φλάουερ

1 φλιτζάνι του τσαγιού αλεύρι

Καρύδια, κανέλλα, σουσάμι

Εκτέλεση

Βάζετε σε κατσαρόλα το μούστο με ένα φετάκι ψωμί. Τον Βράζετε επί 15 λεπτά και τον αφήνετε να κατασταλάξει. Τον περνάτε από τουλπάνι και τον μετράτε με φλιτζάνι τσαγιού.

Βάζετε στην κατσαρόλα 8 φλυτζάνια τσαγιού έτοιμο στραγγισμένο μούστο. Αναμιγνύετε 2 φλιτζάνια μούστο με το αλεύρι και το κορν-φλάουερ Μόλις ο μούστος αρχίσει να βράζει ρίχνετε το μύγμε του αλεύρου λίγο λίγο, ενώ ανακατεύετε συνεχώς. Οταν η μουσταλευριά πήξη την αποσύρετε από τη φωτιά και τη σερβίρετε στα πιάτα. Την πασπαλίζετε με καρύδια, με κανέλλα και με σουσάμι.

Σημ: Στο μούστο βάζουμε συνήθως στάχτη για να καθαρίσει. Τη στάχτη την αντικαθιστά το ψωμί. Ο μούστος καθαρίζεται και η μουσταλευρια γίνεται καλύτερη.

Αντικαθιστάτε το κορν-φλάουερ με 3/4 φλυτζανιού αλεύρι, δηλαδή στα 8 φλυτζάνια μούστου θα βάλετε 1 3/4 φλυτζανιού αλεύρι. ¨Η βάζετε αλεύρι και σιμιγδάλι σε ίσα μέρη.

Πηγή: Χρύσα Παραδείση «Νέα Μαγειρική, Ζαχαροπλαστική»

έκδοση 1963 σελ. 245

Μούστος : ο πηχτός χυμός που εξάγεται από τα σταφύλια που έχουν πατηθεί ή υποστεί σύνθλιψη, πριν από την αλκοολική ζύμωση και τη μεταβολή του σε κρασί.

Ερώτηση ξανθιάς Αν φάω πολλές μουσταλευριές θα μεθύσω?

αχ! βρήκα και αυτό και πολύ μου άρεσε για τον κύριο παθ.

Μουσίτσα: μικρό φτερωτό έντομο που αναπτύσσεται σε βαρέλια από μούστο, σε σάπια κρέατα ή λαχανικά, καθώς και σε σκουπίδια Κατά μία έννοια! χεχε

Η συνταγή είναι μετά από παραγγελιά από το Σφηνάκι μου Έφτιαξε μούστο! Και επειδή είχε κάνει πεντικιούρ ο μούστος μπορεί να έχει και κανένα διαμαντάκι!:)

Μεθυστική Καλημέρα και καλή εβδομάδα 🙂

32 σκέψεις σχετικά με το “Μουσταλευριά :)

  1. ωραία…γιατί ως γνωστόν είμαι και λίγο τεμπέλα εγώ!

    Ευτυχώς! Δεν αρέσει στο π.π.

    Το μυστικό είναι στη φετούλα το ψωμί ΜΟΥ! Να της δώσεις τα ΦΩΤΑ ΣΟΥ
    ΘΕΕ! χαχα

    Καλημέρα ΜΟΥ 🙂

    Μου αρέσει!

  2. Στη μπλογκογειτονια παράγουν μούστο αυτή την εποχή Νανουρισμά
    μου!

    Σκεφτήκα (?) να βοηθήσω για να έχω και κανένα μπολάκι χιχιχι

    Καλημέρες και καλή εβδομάδα 🙂

    Μου αρέσει!

  3. Μας καλομαθαίνεις! ‘Η θα μας κάνεις νοικοκυρές! Μ΄αρέσει η
    μουσταλευριά!!!

    Βέβαια πρέπει να βρω μούστο…. θα πουλάνε τώρα, δε θα πουλάνε;

    Φιλιά 🙂 Για να σε διαβάσω τρέχω…απο explorer σε firefox! χαλάλι
    σου!!

    ΚΑΛΗΜΕΡΑΑΑ!!!

    Μου αρέσει!

  4. Ειλικρινά δεν ξέρω… Αν το ξανα εγκαταστήσεις?

    Δεν θέλω να συμβαίνει αυτό Οι θεές ποτέ δεν ταλαιπωρούν Μοναδικές
    γυναίκες με σπάνια αρώματα… Μόνο άντρες!!! χεχε

    Μου αρέσει!

  5. Να γιατί λέμε αχ που είσα μανούλα όταν τις χάνουμε χαχαχα.

    Υπέροχη η συνταγή αλλά και η μουσταλευριά όταν την έχεις μπροστά
    σου και μοσχομυρίζει….

    Καλησπέρα και από εμένα καιπάντα γεμάτο το blog σου (με μέλη αλλά
    και με νέες συνταγές)

    Πεθύμησα Κολοκυθάκια Κοκκινιστά

    Ψωμάκι, φετούλα, κολοκυθάκια και 100 κιλά μετά χαχα
    Αν μπορώ να πσφέρω και εγώ κάτι :

    ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΑ
    Ωραίο πράγμα η κλασική Ελληνική κουζίνα
    Υλικά:

    1 κιλό κολοκυθάκια

    4-5 μεγάλες πατάτες

    3-4 ντομάτες

    1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

    1 ξυλάκι κανέλας

    αλάτι

    ελαιόλαδο
    Διαλέγουμε κολοκυθάκια μικρά και τα κόβουμε σε 2 ή 3 κομμάτια.

    Κόβουμε τις πατάτες στα 4 (κυδωνάτες)

    Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε το
    κρεμμύδι, μετά προσθέτουμε τα κολοκυθάκια και τις πατάτες και τα
    γυρίζουμε για λίγο να πάρουν χρώμα (προσέξτε μη τα κάψετε) και
    προσθέτουμε τις ντομάτες περασμένες από τον τρίφτη ή το multi
    ελαφριά.

    Ρίχνουμε την κανέλα και αλατίζουμε ανάλογα πως τρώμε το φαγητό μας.
    Προσθέτουμε λίγο νερό, ανακατεύουμε, σκεπάζουμε και αφήνουμε να
    σιγοβράσουν σε χαμηλή φωτιά ώσπου τα λαχανικά να μαλακώσουν και οι
    πατάτες να οι πατάτες να λιώνουν (τρυπήστε με το πιρούνι για να
    δείτε πότε είναι έτοιμες) μόλις το φαγητό μείνει με το λάδι του
    είναι έτοιμο.
    Διορθώστε τη ανάλογα με το πως τα κάνετε

    και καλή όρεξη

    Μου αρέσει!

  6. Καλώς ήρθες Βασίλη Β. στη ξανθοχαρτόκουτα μου ( ετσι λέω το
    μπλογκάκι και καμιά φορά το λέω και εξοχικό χαχα)

    Σε αυτή τη χαρτόκουτα λοιπόν του μυαλού (?) μου θα βρεις τα πάντα!

    Φυσικά και σε ευχαριστώ για την συνταγή !!!!!! Τη λάτρεψα ειδικά
    στο ΠΡΟΣΟΧΗ χαχα

    Πραγματικά σε ευχαριστώ που κατανάλωσες χρόνο για να μου γράψεις

    Καλό απόγευμα 🙂

    Μου αρέσει!

  7. Τελικά Μεθάει ή όχι? Θα τρελάνετε το ξανθό μου μυαλό(?)

    Μου τη ζήτησες.σφηνάκι μου .. τη αντέγραψα από βιβλίο του
    1963!!!!!κάτι σαν βίβλος χαχαχα

    Δηλαδή κορίτσια είμαστε σχεδόν ετοιμοι να βάλουμε το μοτεράκι στα
    κουτάλια ε?

    χαχαχα

    Μου αρέσει!

  8. Την έχουμε τζαμπα και από φίλους και στην Αθηνα και στην
    Καλαμάτα αμα λάχει !!!xexe Αλλα… δεν θα με χαλούσε να
    συναντηθούμε για την αγοραπωλησία (να για μάθεις):P

    Να σε παρεξηγήσω? μπα σε καλό σου βραδιάτικα !!!!

    Πάω… έχω μια καληνύχτα να πω…..χιχιχιχι

    Μου αρέσει!

Αφήστε απάντηση στον/στην freskoulis Ακύρωση απάντησης