Η διπολική μου διαταραχή

Η σιωπή μου έχει κοντινή ημερομηνία λήξης, και σύντομα φτάνει στιγμή που με πετά στον τοίχο και τότε ξεπετάγεται η κτηνώδης πλευρά μου. Δε μου ταιριάζει το «δώσε τόπο στην οργή» Η φράση δώσε τόπο στην οργή, που σίγουρα οι περισσότεροι έχουμε χρησιμοποιήσει έστω και μία φορά, συναντάται στις επιστολές του Αποστόλου Παύλου προς τους Ρωμαίους. Με τη φράση δώσε τόπο στην οργή, καλούμε κάποιον να υποχωρήσει και να ανεχθεί τις διαθέσεις και τις αντιδράσεις κάποιου άλλου.

Σε ποια οργή αναφέρεται, στη δική μου ή τη δική σου;

Ε λοιπόν δεν … και όχι τίποτε άλλο δεν ξέρω και πως να το εκφράσω. Όσο τόπο δίνω στην οργή, όσο επιλέγω τη σιωπή, τόσο δίνω τροφή, χωρίς να το καταλαβαίνω, στο κτήνος μέσα μου. Αυτό το Σαββατοκύριακο έδωσα τόπο στην οργή αρκετές φορές. Το θετικό ήταν πως εισέπραξα, έμμεσα βέβαια άλλα πρόσκαιρη μεταμέλεια. Όμως το κτήνος εκμεταλλεύεται τη σιωπή μου, μυρίζετακ το πρόσκαιρο και τρέφεται από αυτό. Αποτέλεσμα ξέφυγε από τα χέρια μου. Σκέτος διάολος μεταμορφωμένος, με πύρινη γλώσσα, καταστροφικός. Με άλλα λόγια η Στελθ σε απόλυτο έλεγχο. Κατάφερα να την ηρεμήσω λίγο πριν λιποθυμήσω, δευτερόλεπτα πριν το σώμα μου κατεβάσει γενικό. Δεν ξέρω αν είναι τοίχος προστασίας, ή ελάττωμα η Στελθ.

Όταν κάποιος γίνεται απότομος, και με μαστιγώνει με τα νεύρα του, δεν μπορείς να πεις πως δεν έχω υπομονή. Λειτουργό αυθόρμητα ως φροντιστής, υπομονή …στοργή, προδέρμ. Το θέμα μου είναι πως την υπομονή δεν την επιλέγω, έρχεται ως φυσικό δώρο μέσα μου. Όταν όμως αυτό το φυσικό δώρο κουράζεται, τότε αρχίζω συνειδητά να την επιλέγω, ε σε αυτό σημείο είναι που επιλέγω τη μορφή υπομονής με τη μέθοδο της σιωπής (μια δυο τρεις πέντε)… και η σιωπή δεν είναι ταλέντο μου, δεν ξέρω καν πως να τη διαχειριστώ μέσα μου.

Γι αυτό σου λέω,

αν μου μιλάς απότομα και άσχημα, όσο σου απαντώ με γλυκόλογα ή αλλάζω θέμα είναι καλά, καταλαβαίνω πως κάτι σε έχει εκνευρίσει, αρκετές φορές είμαι και εγώ … και προσπαθώ, αλήθεια σου λέω προσπαθώ να διορθωθώ. Άλλες είμαι σάκος

όταν σε προειδοποιώ με λόγια είναι καλά, είναι η στιγμή σου να σκεφτείς πως δρα κάτι επάνω μου, κάτι με εκνευρίζει από τα παρακάτω. Βοήθησε με ψάξε να το βρείς …

Κοινές αιτίες εκνευρισμού είναι:

 • Το άγχος από τη δουλειά
 • Το άγχος από το σχολείο
 • Κάποια ασθένεια
 • Σύνδρομο Επαγγελματικής Εξουθένωσης (burnout)
 • Η πίεση των συνομηλίκων
 • Ο θρήνος

Όταν όμως αρχίζω να δίνω τόπο στην οργή με τη σιωπή μου είναι γιατί δεν αντέχω άλλο μια κατάσταση. Όταν επιλέγω το έσχατο της σιωπής, να ξέρεις δε θα αργήσει να γυρίσει ο διακόπτης μέσα μου, αυτός που δίνει παροχή στη λαμπερή πλευρά μου. Και ξέρεις, τη σκοτεινή μου πλευρά τη φοβάμαι… Είναι κτήνος… Πολύ δυνατός κτήνος που ο μόνος τρόπος για να το καταστρέψω είναι να κατεβάσω το γενικό διακόπτη του εγκεφάλου μου.

7 πιθανές αιτίες.

Αυτισμός

Ντελίριο

Σχιζοφρένεια

Διπολική διαταραχή

Διπολική διαταραχή

Τραύμα στο κεφάλι

Διαταραχή Μετατραυματικού Στρες (ΔΜΣ)

Όλοι, λίγο ή πολύ σε κάποια κατηγορία ανήκουμε όταν ξεφεύγουμε από τον απλό εκνευρισμό. Αν θέλεις λοιπόν να με ψάξεις … έχω την εντύπωση πως θα με βρεις στη διπολική διαταραχή, και όχι τυχαία.

Καληνύχτα

16 σκέψεις σχετικά με το “Η διπολική μου διαταραχή

 1. Ξέρεις, νεότερος όταν ήμουν, ξέσπαγα δίχως έλεος σε ότι με ενοχλούσε. Λέγανε ότι έτσι ξεθύμανε κάποιος και δεν επιβάρυνε τον εαυτό του με αδικαιολόγητο θυμό. Τα τελευταία πολλά χρόνια, συμπεριφέρομαι ακριβώς όπως κι εσύ. Στην αρχή με λόγια, μετά με απαξίωση και σιωπή … Κάπου εκεί τελειώνουν οι εντάσεις, δεν είμαι όμως σίγουρος αν ο δικός μου θυμός καταλάγιαζε πραγματικά. Κάποια πράγματα με έτρωγαν μέχρι που έμαθα να τα θάβω βαθιά, πολύ βαθιά. Το σίγουρο είναι ότι δεν τσιτώνω τα νεύρα μου περισσότερο απ΄ αυτό που χρειάζεται για να πορεύομαι με ηρεμία, όσο επιτρέπουν οι συνθήκες στη ζωή μου.
  Νάσαι καλά Μάνια και υπομονή!

  Αρέσει σε 1 άτομο

  1. Είναι που είμαι και φωτιά. Όσο βαθειά τα θάβω τόσο σε λάβα μετατρέπονται. Ευτυχώς, στη ζωή μου δεν έχω πολλά ενεργά πια ηφαίστεια.
   Αντιδραστική ήμουν στα νιάτα μου, η μαμά μου έλεγε πως σκάω γάιδαρο. Περισσότερο τα νεύρα στους άλλους έσπαγα παρά νευρίαζα εγώ χαχαχαχαχα Με τα χρόνια άρχισε να ερμηνεύεται η αγάπη μέσα μου για τους γύρω μου… οπότε και έσπαγα τα νεύρα σε όσους δεν αγαπούσα μόνο, έως και επιστήμη το έκανα, χαχαχαχαχαα Αποτέλεσμα της επιστήμης η Στελθ με ασπίδες σε ανθρώπους που πάνε να βλάψουν ότι αγαπώ.
   Τώρα στην εμμηνόπαυση έχω κανά δύο θεματάκια διαχείρισης στης Στελθ.
   Θέλει αναβάθμιση το μοντέλο χαχαχα , θα το βρώ που θα πάει…
   Σε ευχαριστώ Βασίλη μου 🙂

   Μου αρέσει!

 2. Να μιλάς! Ευγενικά αλλά όσο αιχμηρά θέλεις σε εκείνον που σε εκνεύρισε. Γι αυτό μας έδωσε την ομιλία η φύση/ο Θεός. Για να εξηγούμε και να ζητάμε εξηγήσεις. Απλώς βοήθησε τη Στελθ να αντιμετωπίσει τη διαταραχή και να μην γίνει το κτήνος που φοβάσαι. Αλλά να μιλάς. Η σιωπή δεν είναι καλή ούτε το θάψιμο των συναισθημάτων σου.
  Καλημέρα από Αθήνα

  Αρέσει σε 1 άτομο

  1. Μια αναβάθμιση μοντέλου της Στελθ πρέπει να κάνω χαχαχαχα Η εμμηνόπαυση της έφερε κάποιες βλάβες στον χειρισμό της. Θα τις βρω και θα τις επισκευάσω που θα πάει χαχαχαχα
   Κάπου δυσκολεύεται να αναγνώσει τους λόγους ενός φυσιολογικού εκνευρισμού και να τους καταχωρήσει ως μη εχθρική επίθεση … αχμμμ α ρε Αννα τι σου λέω και σένα χαχαχαδχα ευτυχώς με ξέρεις χρόνια χαχαχαχχα
   Ευχαριστώωωωω 🙂

   Μου αρέσει!

 3. Μάλιστα. Κοίτα, δεν την κατέχω την ψυχιατρική, αλλά απ’ τα λίγα εγχειρίδια που έχω μελετήσει, και η καταγραφή/παραδοχή στο συναίσθημα που κάνεις, είναι το πρώτο βήμα θεραπείας. Δεν ξέρω το λόγο που πυροδότησε αυτή σου την ανάρτηση, αλλά νιώθω πως ταυτίζομαι απόλυτα με την επιλογή σου να σιωπάς. Και δεν το θεωρώ σημάδι αδυναμίας, το αντίθετο. Θέλει αυτοκυριαρχία και πυγμή να μείνεις ανεπηρέαστος, να ανασυνταχθείς και να συνεχίσεις την πορεία σου. Είναι ίσως πως αυτοί που μου δημιουργούν τοξικές καταστάσεις, ολοένα και λιγοστεύουν. Δεν τους χαραμίζω ούτε την παραμικρή διαταραχούλα μου!…
  Καλή νέα εβδομάδα Μάνια μου!
  Έχει μια λιακάδα σήμερα εδώ…άλλο πράγμα 🌞🌺💝

  Αρέσει σε 1 άτομο

  1. Ναι, έχω βρει τη μικρή βλάβη, μένει να τη διορθώσω αλλά δεν βοηθούν και οι ορμόνες βρε παιδί μου χαχαχαχα Πρέπει να βρω το σημείο της σωστής διάγνωσης που ορίζει και τη σιωπή μου. Λίγο τα ραντάρ θέλουν αναβάθμιση… άμα ήταν μηχάνημα θα ήταν πιο εύκολο, σε δελφίνι όσο να πεις έχει δυσκολίες.
   Τοξικούς όχι δεν έχω πια, με βλέπουν και αλλάζουν δρόμο οι πιο πολλοί, κάποιοι λίγοι σέρνονται μέσα στο δηλητήριο τους και δεν με ενοχλούν… χαχαχαχαχαχα
   Άλλο και αυτό ρε παιδί μου, έχουμε και αυτή την παγωνιά… Ξέρεις άμα κρυώνεις αναζητάς ζέστασια, άμα παγώνεις παλεύεις με ψευδαισθήσεις και παραισθήσεις και προσπαθείς να μην πέσεις σε λίθαργο. Αχ, ήλιο έχουμε άλλα είναι χάρτινος σα το φεγγαράκι με την ψεύτικη ακρογιαλιά !!
   Εμ ναι, όπως το σκέφτεσαι, δεν εκφράζομαι ως φυσιολογικός άνθρωπος χαχκξαλδκξφα φξςι
   Να σαι καλά Απάγκιο του μυαλού (;) μου για τα δωράκια λουλουδάκια 🙂

   Μου αρέσει!

 4. Δεν γνωρίζω και εγώ Μάνια μου την αιτία που πυροδότησε αυτά τα αντανακλαστικά για να την αξιολογήσω. Όμως για να σε βλέπω να το εκφράζεις με τόσο έντονο τρόπο και γνωρίζοντας την πάγια στωικότητα που σε διακρίνει, τα νιώθω ότι είναι ισχυρά και επώδυνα. Και πράγματι δεν είναι καθόλου καλό, μήτε δίκαιο, μήτε υγιές να κρατάμε μέσα μας πνιγμένα τέτοια πνιγηρά συναισθήματα. Ίσως ο συνομιλητής μας, εκείνος που εμπλέκεται σε όλο αυτό να πρέπει να γνωρίζει τι ακριβώς έχει ξεκινήσει να προκαλεί.
  Σε κάθε περίπτωση με ενδιαφέρει να διαφυλάξεις την ψυχική και βιολογική σου ισορροπία. Έχεις την ωριμότητα και την ποιότητα πιστεύω να αντιδράσεις και να λειτουργήσεις σωστά και όπως πρέπει.
  Να ευχηθώ να περάσει όλο αυτό σύντομα και αρμονικά.
  Στέλνω τις ευχές μου για καλή βδομάδα.

  Αρέσει σε 1 άτομο

  1. Σε ευχαριστώ Γιάννη μου. Οπως ξέρεις και από παλιά καμιά φορά οι έγγραφες μου είναι λίγο έως και πολύ υπερβολικές. Σίγουρα δεν είναι υγιές να κρατάμε κάτι μέσα μας.
   Στη συγκεκριμένη περίοδο αυτή του τελευταίου χρόνου έχω παρατηρήσει και κάποιες αλλαγές στις αντιδράσεις μου, λόγω εμμηνόπαυσης μάλλον. Οπότε, χρειάζονται διορθωτικές κινήσεις από μένα κυρίως αλλά και από τους γύρω μου, ιδιαίτερα όσους με ξέρουν χρόνια.
   Πέρασε και γρήγορα και αρμονικά, να δω πως θα πάει και ορμονικά χαχαχαχαχα
   Να σαι καλά 🙂

   Αρέσει σε 1 άτομο

   1. Είναι και οι περίοδοι δύσκολοι Μάνια και ο κόσμος είναι φορτωμένος με πάρα πολλά. Χρειάζεται μεγάλη δόση ψυχραιμίας, εσωτερικής πειθαρχίας και υπομονής για να μπορέσουμε να το διαχειριστούμε. Κρατώ το ότι η αναταραχή έληξε και γρήγορα και αρμονικά. Καλό απόγευμα καλή μου.

    Αρέσει σε 1 άτομο

 5. Μάλιστα αγαπημένη μου, ξανθιά θεά…
  Κάποτε έπεσα όχι φυσικά τυχαία σ΄ένα άρθρο Κινέζου γιατρού που εξηγούσε πολύ απλά πως όλοι μας έχουμε μια βαλβίδα αποσυμπίεσης μέσα μας και ΠΡΕΠΕΙ να είμαστε πολύ προσεχτικοί- παρόντες να μη σκάσει και έλεγε πόσο σημαντικό είναι «αυτό» να μη σκάσει πάνω στον άλλο. Έτσι που λες, σε κάτι μεγάλες εταιρίες στη Κίνα είχαν κάπου ένα δωματιάκι όπου μπορούσε σε καταστάσεις κρίσης να πάει κανείς μόνος και να ουρλιάξει ή να κλάψει ή να κτυπήσει κάτω τα πόδια του ή ότι άλλο τον ξελαφρώσει!!! 😉
  Προσωπικά οι βαθιές ανάσες με βοηθούν τουλάχιστο να συνέλθω αν έχω εκσφενδονίσει κακκιούλες!
  Θέλει τεράστια σοφία, υπομονή και κατανόηση να μείνει κανείς σιωπηλός, ειδικά όταν βάλλεται…
  Το ότι έγραψες το παραπάνω είναι ήδη άκρως θεραπευτικό!

  ΑΦιλάκια με πολύ πολύ θεραπευτική αγάπη! ❤

  Αρέσει σε 1 άτομο

  1. ναι… το εξοχικό του μυαλού μου είναι ένα είδος εκτόνωσης. Στο πουθενά ένα σπιτάκι όπου γράφω τα πάντα, τα πάντα τα πάντα. Βέβαια, δεν έχει και την τέλεια μόνωση, γι αυτό και έχει και αυτό το τελευταίο κουμπάκι δημοσίευσης.
   Το ίδιο και με τη σιωπή, όλη η σοφία και η υπομονή συσσωρεύονται στην κατανόηση το τελευταίο όριο που μπορεί να σου αποκαλύψει το για πιο λόγο «βάλλεσαι». Όταν η σοφία έχει κάποια μεγάλη δύναμη μέσα μας τότε μπορούμε και να κρίνουμε. Συνήθως σπάνε τη σιωπή και μιλούν μόνο όσοι έχουν κατανοήσει πως υπάρχει σφάλμα δικό τους ή κάποιο μεγάλο πρόβλημα που χρίζει μεγαλύτερης και πιο οργανωμένης βοήθειας. Κατανόηση αιτίας, αποδοχή.

   πιφ κακιούλες χαχαχαχα μια χαρά είναι το δικό σου το τερατάκι χαχαχαχ
   εδώ μιλάμε για μεγάλο κτήνος φωτιάς χαχαχαχα άσε …
   Να σαι καλά Στεφανία μου σε ευχαριστώ 🙂

   Αρέσει σε 1 άτομο

 6. Βασικά ..καλησπερΑ σας!!!Εγώ μπήκα στο φεις κ βλέπω μια δημοσίευση της Όλγας ,τη διαβάζω ,είχε πάει μια βόλτα στο βουνό δεν πήρε κ ον καπνό μαζί της ,απίστευτες φωτογραφίες,αναφορες …και πέφτω πάνω στη Μανία.Εχω χρόνο,έχω δύο ώρες κενό μια που το ραντεβού μου στο διαιτολόγο είναι σε κάνα δίωρο..και αρχίζω να διαβάζω μετά μανίας τα νέα της Μανίας!!!!Μήνες κ μήνες διάβασα!….Πάντα θα σ’ αγαπώ ….ΧρΟνΙα ΠοΛλΑ ,καλή χρονιά με υγεία!!!και …δώσε τόπο στην οργή!

  Αρέσει σε 1 άτομο

  1. Πιστεύω πως είσαι η ΜαΡια η μπαλκονάτη!!! Ναι ναι καθότι και ο τρόπος που έφτασες εδώ είναι σα να πήδηξες από μπαλκόνι σε μπαλκόνι, και αυτό δεν θυμάμαι να το κάνουν πολλά από τα μυαλουδάκια που ξέρω. Είναι και τα στοιχεία που μου άφησες κάτι κεφαλαία κάτι μανίες χαχαλκδξφαποιεςξφ΄λακδξφαοιες Διαιτολόγο ε? Λοιπόν έχω χάσει 12 κιλά αλλά δεν το λέω πουθενά, γιατί δεν ξέρω πώς τα έχασα ! Προσπαθώ δεν είναι πως δεν προσπαθώ να δώσω τόπο στην οργή, με τις ορμόνες τώρα τελευταία μου έρχεται και κολλά σα στρείδι επάνω μου ότι χώρο και αν της δώσω χοχοχοχο
   Δηλαδή τώρα θα περάσεις να δεις και την απάντηση? χαχχαχααχα
   Το θέμα είναι πως εσύ διάβασες, εγώ δεν ξέρω που και πως να σε διαβάσω, τώρα έχεις και δυο παιδιά να διαβάζεις όποτε σιγά μην έχεις χρόνο να γράφεις για να διαβάζω… ΤΙ γράφω?
   Απλό είναι και εγώ δεν έχω πάψει να σε αγαπώ.
   Καλή χρονιά με υγεία και σε σας 🙂

   Μου αρέσει!

   1. Και βεβαια περασα να δω την απαντηση!!!!! Που να γραφω !Ουτε χρονος μα περισσοτερο ορεξη …γιατι χρονο βρισκεις αμα θες! Σιγα μη διαβαζω τον Φωτη! Ο Φωτης παει δευτερα λυκειου!!! Τη μικρη την εχει αναλαβει ο μπαμπας. Ειχε κολλησει κ covid το παιδακι μου.Παρασκευη την ειχαμε εμβολιασει Τεταρτη κολλησε,ευτυχως το περασε ηπια και δεν κολλησαμε ουτε εγω, ουτε ο Βαγγελης ουτε ο Φωτης!!! Κουλο??Γιατι καταλαβαινεις ενα 7χρονο δεν μπορει να απομονωθει.Σημερα ειναι δεκατη μερα κανουμε rapid καθημερινος ,εως τωρα δεν εχουμε κολλησει! Ειμαστε βεβαια ολοι εμβολιασμενοι κ ο Φωτης και εγω με τον Βαγγελη 3 δοσεις.

    Αρέσει σε 1 άτομο

   2. Ο Φώτης δεν πάει ΔΕΥΤΕΡΑ ΛΥΚΕΙΟΥ!!!! Όχι δεν σε αναγνωρίζω δεν είσαι εσύ η ΜαΡία μου, απαπαπαπα ο Φώτης δεν μπορεί να πηγαίνει β λυκείου, γιατί και η μικρή ίσα ίσα που άρχισε να περπατάει και δεν είναι 7 χρονών. Ο Φώτης είναι επτά χρονών ή μάλλον μεγάλωσε και άλλο και έχει φτάσει τώρα εννέα νομίζω….
    Κάθε Σάββατο έχω τα 20 σποράκια, κόλλησα, έχω θα κολλήσω σε μια τέτοια κατάσταση είμαι χαχαχα τρεις και εγώ και το παλιό παλτό. Τα μικρά το περνούν στον αέρα, σε γενικές γραμμές όσο πιο μεγάλος τόσο πιο πολύ σε ζορίζει χωρίς αυτό να ισχύει πάντα, όμως σίγουρα τα μικρά μια δύο μέρες τρεις το πολύ και τέλος. Υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα να μην κολλήσεις αν έχεις κάνει και τις τρεις δόσεις εμβολίου.

    Αλλά επαναλαμβάνω για να το ξεκαθαρίσουμε από την αρχή, ο Φώτης δεν πάει β λυκείου!
    Σε λίγα χρόνια θα μου πεις, τον στέλνω για μεταπτυχιακό στο Μόντρεαλ κανόνισε την πορεία σου Μανία μου!

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s