Σε αναμμένα κάρβουνα

Πρέπει να το φέρω στο εξοχικό μου. Θυμάμαι την πρώτη φορά που στάθηκα σε ουρά εδώ στη Μορεάλη. Χαμογελούσα με τη σύγκριση σε αντίστοιχη θέση σε μια υπηρεσία στην Αθήνα. Υπομονετικοί άνθρωποι, ευγενικοί, λοβοτομημένοι. Με τα χρόνια συνήθισα σε αυτό το είδος πολιτισμένου κόσμου, που περιμένει υπομονετικά να εξυπηρετηθεί. Η επαναφορά, μετά από τα δύο χρόνια της λεγόμενης πανδημίας, δεν ξύπνησε μόνο τους ανθρώπους αλλά και μια κρατική μηχανή που είχε σκουριάσει για τα καλά.

Υπηρεσία διαβατηρίων, νέα διαβατήρια, ανανέωση διαβατηρίων, μια ουρά από δω έως το βιλαμπάχο. Κάθεσαι στην ώρα σήμερα και εξυπηρετείσαι μετά από τρεις μέρες. Επιστρατεύτηκε εξοπλισμός κάμπινγκ για να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες της αναμονής. Πριν από 20 μέρες, άνθρωποι περίμεναν για ανανέωση διαβατηρίου μέχρι και μερικές ώρες πριν πετάξουν. Θα μπορούσες να το πεις και αμέλεια, δύο χρόνια δεν υπήρχε λόγος να βιαστείς να ανανεώσεις το διαβατήριο σου, για την ακρίβεια απέφευγες έστω και να το κοιτάξεις για να αποφύγεις την απειλή της κατάθλιψης από τις απαγορεύσεις. Φυσικά, ποιος ο λόγος να βγάλεις το πρώτο διαβατήριο του παιδιού σου… Μπερδεμένα στα γράφω. Η ουσία είναι πως αν βγάλεις το εισιτήριο και φτάσεις μέχρι τον υπάλληλο (η αναμονή στην ουρά είναι μια γεμάτη ημέρα) θα σου ανανεώσει το διαβατήριο την ίδια ήμερα. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με τις κάρτες μονίμων κατοίκων εξωτερικού, σαν τη δική μου που χρειάζεται ανανέωση, το ομολογώ έληξε τον Νοέμβριο και αθώα στείλαμε το φάκελο για ανανέωση στις δύο Ιουνίου. Ακόμα δεν τον έχουν ανοίξει καν. Ούτε συζήτηση να το διακινδυνεύσω και να βγάλω ένα εισιτήριο που δεν θα μπορώ να χρησιμοποιήσω με μια εταιρεία που πετά μέχρι τον Οκτώβριο.

Δεν θα σε κουράσω άλλο. Δεν θέλω να αναλωθώ στους λόγους, η πανδημία έδωσε κάποια μαθήματα στους εργαζόμενους. Έμαθαν να δουλεύουν από το σπίτι, έχουν το δικαίωμα να κάτσουν σπίτι αν νιώσουν λίγο κάπως μια αδιαθεσία, αποζημιώθηκαν γενναία γιατί έχασαν τη δουλειά τους ξαφνικά. Από την άλλη αεροπορικές εταιρείες, δεν έχουν υπαλλήλους και πτήσεις εξαφανίζονται από τον πίνακα αναχωρήσεων, αφήνοντας τους ταξιδιώτες στα κρύα του λουτρού… Όχι δεν θέλω να αναλωθώ σε πολιτικές και κοινωνικές αναλύσεις….

Επιστρέφω στον μικρόκοσμό μου ¨’Καθόμαστε σε αναμμένα κάρβουνα.’ Αυτό λέω σε κάθε φίλο μου, όλοι οι φίλοι μου ξέρουν την πικρή μικρή μου ιστορία για το φετινό μου ταξίδι στην Ελλάδα. Το θέμα είναι πως το παλιό μου παλτό μπορεί να βγάλει εισιτήριο και να πάει και να ανανεώσει το διαβατήριο του. Αλλά δεν θέλει να το κάνει χωρίς εμένα. Δεν θέλει, να σκέφτεται το ενδεχόμενο να πάει μόνος του στην Ελλάδα. Κατά τη γνώμη μου θα αναγκαστεί τελευταία στιγμή να βγάλει εισιτήριο και να ταξιδέψει μόνος. Από την άλλη εκείνος κρυφά πιστεύει σε ένα θαύμα και μας ονειρεύεται μαζί στην Ελλάδα. Αυτό το «κάθομαι σε αναμμένα κάρβουνα» με βασανίζει. «Δεν με χωρά ο τόπος» «πέσαν έξω τα καράβια μου» και διάφορες άλλες ελληνικές φράσεις παροιμιακές. Βέβαια, ακόμα δεν έχουμε παίξει το τελευταίο μας χαρτί που λέγεται «τέλη Αυγούστου» Ο λόγος που θέλω να βρισκόμαστε στην Ελλάδα τις πρώτες δύο εβδομάδες του Σεπτεμβρίου είναι γιατί παντρεύεται το Ντορόν.

Εκείνο που δεν μπορώ να καταλάβω είναι γιατί, με κάθε ευκαιρία, θέλω να ταξιδέψω στην Ελλάδα. Λες και θα ξαναπιάσω τη ζωή μου από το σημείο που την άφησα πριν από 12 χρόνια. Όμως, να το πρώτο που μου έρχεται στο μυαλό είναι πως… δεν θα δω τη μητέρα μου. Η μητέρα μου είναι παντού και πουθενά πια. Δεν θα δω επίσης την αδελφή μου. Τι νομίζω, λοιπόν, πως θα βρω στην Ελλάδα, που δεν το έχω εδώ; Σε νιώθω να γελάς γιατί ξέρεις πως τα έχεις όλα εδώ στη Μορεάλη, ίσως και κάτι παραπάνω απ όσα είχες. Να δεχθώ πως σου λείπει η καλύτερη φίλη σου.. ναι αυτή σίγουρα σου λείπει…. αυτή που δεν χρειάζεται να καταβάλεις καμιά προσπάθεια να σε καταλάβει, μαζί της δεν έχεις καν την ανάγκη να σε καταλάβει, απλώνεται με μιας διάχυτη η ατμόσφαιρα ψυχαγωγίας, γέλιου, διασκέδασης.

Το κούρασες το θεματάκι, κλείσε την εγγραφή όπως όπως…. αφού δεν σου πάει καρδιά, για ένα τέτοιο χαζό θέμα, να φτιάξεις ξόρκι. Υπάρχουν ένα σωρό δαίμονες που τους τρέχουν τα σάλια να κατασπαράξουν τη ζωή σου και για την ώρα φαίνεται πως με επιτυχία τους βγάζεις τη γλώσσα χωρίς να βρεθείς στο σημείο να πρέπει να τους πολεμήσεις με ξόρκι. Οπότε μικρή μου και να μην πας Ελλάδα, δεν είναι κάτι που πρέπει να τρώει την καρδούλα σου… είναι η αταξία των δαιμόνων γύρω σου, που κατά βάση … πώς το είπαμε… α ναι τους τρέχουν τα σάλια.

Νιώθεις καλύτερα το νιώθω… Μη ξεχάσεις να φέρεις το φεγγάρι τις επόμενες ημέρες. Είναι υπέροχο.

Καληνύχτα Μορεάλη μου όλα είναι υπέροχα 🙂

άσχετο λαλα χαχαχα

18 σκέψεις σχετικά με το “Σε αναμμένα κάρβουνα

  1. Μικρή μου, ομορφιά μου, θα πας στην Ελλάδα. Θα πάμε μαζί. Άσε τα ανάμενα κάρβουνα για να ψήσουμε καμία μπριζόλα και ετοίμασε σιγά σιγά τις αποσκευές σου. Κι αν ακόμη δεν καταφέρουμε να είμαστε εκεί τον Σεπτέμβριο, πάμε αργότερα, όταν το θερμόμετρο εδώ θα δείχνει -20 και το χιόνι θα έχει φτάσει στα γόνατα.
    Ως γνωστό, τον σιχαίνομαι αυτόν τον χειμώνα, κάθε χειμώνα. Ευτυχώς έχω τη λιακάδα μου, εσένα, να ζεσταίνεις και να φωτίζεις την καρδιά μου. ☀️😎🇬🇷❤️

    La vie est grecque avec toi! 🇬🇷

    Αρέσει σε 4 άτομα

    1. Αρσενικό μου, γοητεία μου, σου γράφω αυτή την απάντηση στο σχόλιο σου για να σου τονίσω πως ο γάμος είναι της κόρης της αδελφής σου, αν μάθουν πως μπορείς να ταξιδέψεις αλλά δεν θα το κάνεις αν δεν έρθω και εγώ μαζί, θα με σουβλίσουν και θα με ψήσουν σε μια δυνατή θράκα… εκεί να δεις κάρβουνα! Έτσι θα πας Ελλάδα τον Σεπτέμβριο έστω και μόνος σου, και το πολύ πολύ ξαναπάς τα Χριστούγεννα με εμένα μαζί και μένουμε μέχρι και την επέτειο μας 🙂

      Σε λατρεύω αλά ελληνικά χαχαχαχα

      Αρέσει σε 2 άτομα

  2. Μία ευχή μόνο, Μάνια! Γρήγορα στην Ελλάδα μας, χρειάζονται φόρτιση οι μπαταρίες που και που και φυσικά μαζί με το αγαπημένο σου παλτό, που όπως είδα παραπάνω αρνείται να σε εγκαταλείψει στην όμορφη κατ΄ όλα Μωρεάλη!!!
    Καλό Καλοκαίρι!!!!!!

    Αρέσει σε 2 άτομα

    1. Κάτι τέτοια κάνετε και το σόι σας πιστεύει πως είμαστε μέγαιρες ή σας έχουμε κάνει μάγια, που σας έχουμε κάνει δηλαδή αλλά τέλος πάντων χαχαχα. Αν δεν προλάβω να έχω την κάρτα μου θα πάει θέλει δεν θέλει χαχαχα, στο κάτω κάτω έχω πάει και εγώ στην Ελλάδα μόνη μου, και μάλιστα δύο φορές.
      Αχ σε ευχαριστώ για την ευχή! Ακόμα δεν έχουν σβήσει οι ελπίδες για να έχω την ανανεωμένη κάρτα μονίμου κατοίκου εξωτερικού.
      Καλά να περνάς και εσύ
      σε φιλώ Βασίλη μου 🙂

      Αρέσει σε 1 άτομο

  3. Hey hey hey και ένα τεράστιο Oh! και ένα Αμάν Αμάν για το τι τραβάς αγαπημένη μου, αλλά η ελπίδα δεν χάνεται τόσο εύκολα και μην το κουνήσεις please αν δεν είναι και το «παλτό» μαζί σου! 🙂
    Τα δικά μου νέα δεν είναι και τόσο χαρούμενα γιατί όλοι στο σπίτι είμαστε με κόβιτ Α3 ή κάτι παρόμοιο.
    Προσωπικά το περνώ ελαφριά οι άλλοι όχι… 😦

    Περαστικά μας, την αγάπη μου και bonne chance σε όλους! 🙂

    ΑΦιλάααααααααααααααααααααααακια αισιόδοξα! ❤

    Αρέσει σε 2 άτομα

    1. ε ναι λέω και εγώ πως έχω κάτι να με βασανίζει, ξέρεις να χαϊδεύομαι για να μου δίνουν όλο και περισσότερο αγάπη, έτσι κάνουν οι γκρινιάριδες
      ουφ! τα δικά σου νέα, αυτά μάλιστα, αυτά είναι αληθινό ζοριλίκι. Περαστικά και γρήγορα εύχομαι, θα σας σκέφτομαι και να, κάτι τέτοιο χρειάζεται να ανοίξω τα βιβλία μου και να φτιάξω κάτι σε ξόρκι…
      Δώστου κλώτσο δυνατέ παραμυθά,
      σε εσένα που ξέρεις από μάχες
      σου στέλνω
      λίγες ασπίδες ευχές
      λίγους στρατηγούς αισιοδοξίας
      και φυσικά
      το φόβερό και τρομερό ξίφος χιούμορ με τη γνωστή λαβή χαμόγελου
      Εμπρός καλοί μου μαχητές, δώστε ένα γερό κλώτσο να κυλίσει γρήγορα και να περάσει.

      Σφιχτή αγκαλιά Μαγισσούλα μου, και μια δόση έξτρα αγάπης 🙂

      Αρέσει σε 2 άτομα

  4. Ομολογώ ότι δεν περίμενα μια τέτοια εικόνα από τις υπηρεσίες του Καναδά! Μιας προηγμένης και οργανωμένης χώρας. Μέχρι τώρα, υποφέρω από τις δικές μας εδώ υπηρεσίες, που μάς καίνε τη ζωή αλλά διαβάζοντας τα καθέκαστα εκεί, στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, απογοητεύομαι πραγματικά.
    Δεν είναι δικαιολογία η χαλάρωση των υπηρεσιών, λόγω πανδημίας. Βέβαια είναι και η δική μας διάθεση να τα κάνουμε όλα την τελευταία στιγμή αλλά και πάλι, δεν βγαίνει το αφήγημα.
    Τι να πω βρε Μάνια μου. Εύχομαι όλα να πάνε καλύτερα και να σας δούμε στην Ελλάδα. Πρώτα και κύρια για το πέταγμα της δικής σας ψυχής και προσμονής.
    Καλά αποτελέσματα κορίτσι μου.
    Φιλιά.

    Αρέσει σε 1 άτομο

    1. Πρώτη φορά για όλους και τα λάθη είναι ανθρώπινα. Δεν είναι δικαιολογία η χαλάρωση λόγω πανδημίας, είναι αιτιολογία, που απομυθοποιεί γενικά και ειδικά και σίγουρα διδάσκει. Η επανεκκίνηση θέλει διπλή προσπάθεια, διπλό προσωπικό. Που να δεις τι γίνεται σε αεροπορικές εταιρείες, αεροδρόμια, χαμένες βαλίτσες.
      Το αξιοσημείωτο είναι πως εδώ ο κόσμος δεν απογοητεύεται, έχουν απίστευτη υπομονή. Μια υπομονή που προέρχεται από την κατανόηση, μεταβολίζουν την υπομονή τους σε κατανόηση.

      Όταν με βλέπεις και γκρινιάζω σημαίνει πως έχω βρει χώρο χαχαχαχαχαα
      Ας μείνουμε μακριά από νοσοκομεία και θα βρούμε τρόπο να πετάξουμε χεχεχε
      Ωωωω ναι καλά αποτελέσματα !!!!
      Να γράψουμε και κανένα μελάκι στη Μαγισσούλα να δούμε τι κάνει

      Τα λέμε Γιάννη μου σε φιλώ 🙂

      Αρέσει σε 1 άτομο

  5. Μετά από ένα τέτοιο σχόλιο από το παλιοπαλτό σου Μάνια μου, δεν θα με ένοιαζε τίποτε , εκτός από ότι θα έλιωνα από αγάπη, θα άφηνα τα πράγματα όπως έρθουν, γιατί καμιά φορά η καλή διάθεση ενός τοξότη μπορεί να ανατρέψει τα δεδομένα, και να μας δώσει εκπλήξεις…και αν όχι, εμεις θα έχουμε προσπαθήσει όσο μπορούσαμε…
    θα υπάρξουν και άλλες ευκαιρίες…και ναι το ξέρω εσύ θέλεις αυτήν…που ξέρεις μπορεί να πιάσουν οι ευχές μας για σένα, να σου έρθουν όλα καλά…αμήν!! όλα θα είναι υπέροχα!!
    Για τις κρατικές υπηρεσίες, θα το αφήσω ασχολίαστο…
    Μάνια μου στέλνω την θετική μου ενέργεια να σας πάνε όλα καλά την αγάπη μου φιλιά 😘 καληνύχτας! 🌙

    Αρέσει σε 1 άτομο

    1. βρε δε είπαμε δεν γράφεις σχόλια μέχρι να ελευθερωθεί το χέρι σου!!!!! αχ αχ τοξότες, θα κάνουν αυτό που τους ευχαριστεί χαχαχαχαχα σας λατρεύω τοξοτάκια
      Με 4 με πέντε τοξότες γύρω μου έχω πάρει ένα γερό μάθημα του τι μπορεί να ανατρέψει η καλή διάθεση ενός τοξότη, πόσο μάλλον του παλιο μου παλτού !!!!
      Μέσα Αυγούστου εκεί γύρω στα γενέθλια μου όλα θα έχουν πάρει το δρόμο τους.

      Πάντως σε κάθε περίπτωση δεν χάθηκε ο κόσμος. Απλώς να σκέφτομαι, γιατί να θεωρείται ο θάνατος ή μια κηδεία έκτακτη περίπτωση που σου δίνει άμεσα έκτακτο ταξιδιωτικό έγγραφο και να μην θεωρείται και ένας γάμος ή μια βάφτιση. Ο άνθρωπος έχει τα ίδια δικαιώματα και στον πόνο και στη χαρά.
      Παραπονάκια κάνω γκρίνιες χαχαχαχαα
      Ολα καλά θα πάνε έτσι και αλλιώς δεν έχουν άλλη επιλογή 🙂

      Ευχαριστώ πολύ, επίσης Πανέμορφο Σμαράγδι της Κρήτης 🙂

      Μου αρέσει!

      1. ε μα!!!
        Μάλλον, αυτό το ΣΚ θα αγοράσω καρπούζι και Τσίπουρο (δεν ξέρω αν έχουμε Τσίπουρο, για τσικουδιά ξεχασέ το … αν είναι θα πάρω ούζο) και θα διαλογιστώ επί του ζητήματος Γιατί όχι δηλαδή!!!!! Κοίτα μια χαρά ταιριάζει το καρπούζι ως μεζές τσικουδιάς λεμεεεε
        Έχω Χαρά μεγάλη κυρα υπηρεσία μου γιατί δεν με καταλαβαίνεις ????? Είναι έκτακτο (με κάθε έννοια) περιστατικό, έχω γάμο μεγάλο!!!!! χαχαχαχ
        Γιατί όχι λεμεεεεε
        χαχαχαχαχα

        Αρέσει σε 1 άτομο

  6. Η Ελλάδα πάντως κάνει κωλοτούμπες απ’ τη χαρά της για την προτίμηση χμ…λατρεία που της έχετε. Τελικά μάλλον αυτό την κρατάει ζωντανή ακόμα, η λατρεία των ξενιτεμένων της.
    Όλες οι ευχές μας μαζί σου στην ουρά που κάθεσαι και περιμένεις Μάνια μου. Θα σπρώξουν κι αυτές λιγάκι την κατάσταση να το ξέρεις.
    Φιλιά πολλά και όλα καλά θα πάνε!!

    Αρέσει σε 1 άτομο

    1. Νομίζω πάντα οι ξενιτεμένοι είναι η κρυφή δύναμη, είναι η μητρική μας αγκαλιά.
      Σίγουρα θα σπρώξουν την κατάσταση, την όποια κατάσταση, έχει φτάσει η εποχή για μια όψη του βίου, δύο φορές το χρόνο παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι και ποντάρω όλη μου την αισιοδοξία εκεί, ότι μένει πάει σε ανούσιες αγωνίες ταξιδιωτικών εγγράφων χαχαχαχα
      Έτσι είναι σίγουρο πως θα πάνε όλα καλά γιατί δεν έχουν και άλλη επιλογή 🙂
      Σε φιλώ ΜαΓία μου 🙂

      Μου αρέσει!

  7. Μάνια μου εύχομαι όλα να πάνε καλά και να καταφέρεις να έρθεις στην Ελλάδα και η διαμονή σου εδώ να ‘ναι πανέμορφη. Και αν αυτό όμως δεν γίνει, μην στεναχωριέσαι και πικραίνεις τη ψυχούλα σου. Κάθε εμπόδιο για καλό. (Ναι, έτσι με παρηγορώ εγώ, όταν κάτι δεν πάει όπως θέλω!)
    Σημασία έχει ότι είσαι ένας υπέροχος άνθρωπος με τρομερό χιούμορ και περνάς καλά όπου και αν βρίσκεσαι! Και φυσικά σκορπάς φως όπου βρίσκεσαι!
    Στέλνω φιλί γλυκό!

    Αρέσει σε 1 άτομο

    1. Κάθε εμπόδιο είναι γιατί δεν υπάρχει και άλλη επιλογή να μην πάνε όλα καλά, συμπληρώνω εγώ χαχαχαχααχα και τους πάιρνει και ένα δεκάλεπτο για να καταλάβουν τι εννοώ.
      Όταν θα έρθουμε στην Ελλάδα είναι σίγουρο πως «θα το κάψουμε κυρ Στέφανε» χαχαχαχαα Καλό θα ήταν να είναι στο γάμο, αλλά και όποτε κάτσει θα καεί το πελεκούδι, θα καούν τα κάρβουνα χαχαχαχακδξφλακδξφ΄λακδξφ΄λαδκξ΄λφξ

      Αχ βρε Μαρινάκι μου, έως και σε σκεφτόμουν όταν πασάλειψα τη μύτη μου με παγωτό χαχαχαχαχα Να το ξέρεις, τίποτε καλύτερο από ένα παγωτάκι, τα γιατρεύει όλα χαχαχχαχα Άσχετο, τα δικά μου γράφω πάλι γιατί δεν ξέρω τι να απαντήσω στην τελευταία παράγραφό σου χαχαχααχα Ευχαριστώ

      Γλυκό και παγωτένιο φιλί και από μενα 🙂

      Μου αρέσει!

  8. Εγώ πάντως είμαι με το μέρος του παλτού, για να είμαστε ξηγημένες. Επίσης, ενώνω τις θετικές μου σκέψεις με την ομοζώδια φίλη μας Ρούλα και τις κάνω σαϊτιές για να βρουν το στόχο τους. Είναι παρήγορο για εμάς εδώ στην Μπανανία, να μαθαίνουμε ότι δεν έχουμε το προνόμιο του μπάχαλου στις δημόσιες υπηρεσίες. Υπόσχεση πως θα καούν τα κάρβουνα στο γάμο της ανιψιάς του παλτού κι εσύ θα είσαι μπροστάρα στο χορό. Ευελπιστώ ότι θα έχω την τύχη να σε συναντήσω κι εγώ (μπουμπουνιέρα να φέρεις).
    Φιλί τοξοτένιο απ’ αυτά που πάντα βρίσκουν το στόχο τους…

    Αρέσει σε 1 άτομο

    1. Ε ναι με το μέρος του παλτού και εσύ, η συμμορία των τοξοτών. Γλυκιά συμμορία.
      Μακάρι θα πω μόνο, αλλά πατώ το ένα πόδι στο έδαφος.
      Το ότι θα κανονίσουμε να συναντηθούμε για καφέ όταν θα έρθω, όποτε έρθω είναι δεδομένο.

      Ουτσ! τι ήταν αυτό;;;; μμμμ ωραίο …
      Το δικό μου το κρύβω κάτω από το μαξιλάρι σου κρυφά ….

      Μου αρέσει!

Σχολιάστε